Over alles wat de nieuwe tekstschrijver bezighoudt

Journalistiek schrijven

Als je een artikel over een bepaald onderwerp schrijft, krijg je vaak te maken met een wat journalistieke tekst. Deze tekst kan nogal verschillen van een normale tekst. In dit artikel enkele richtlijnen en voorbeelden.

Journalist op het web
Omdat iedere webschrijver vroeg of laat met deze teksten te maken kan krijgen, is het van belang ook in staat te zijn een journalistieke tekst te schrijven. Je bent als webschrijver immers een duizendpoot op het web. Journalistieke artikelen vallen daar ook onder.

Opleiding
Het zou onzin zijn om voor een enkel geval een volledige opleiding, of een kleinere cursus in journalistiek te volgen. Zelf kun je op het internet ook heel wat richtlijnen vinden. Zeker wanneer je al een gedreven schrijver bent, zul je je hand niet omdraaien voor een journalistieke tekst. Zolang je je maar aan een aantal goede richtlijnen houdt.

De invalshoek
Heel belangrijk voor het schrijven van een goede tekst is de invalshoek. Je kunt over een onderwerp heel veel verschillende artikelen schrijven, als ze maar in een ander jasje gestoken zijn. De doelgroep kan bij deze keuze een belangrijke rol spelen.

Objectief
Een andere richtlijn is objectief kunnen blijven. Je kijkt als journalistiek schrijver, bij het schrijven van een nieuwsbericht, alleen maar naar de feiten. Persoonlijke meningen, ook die van jezelf, blijven volledig buiten beschouwing. Niemand heeft je er tenslotte om gevraagd, dus hoef je hem ook niet te geven. Wie graag zijn mening spuit, kan er beter voor kiezen een column te gaan schrijven.